Bedplassen bij volwassenen: oorzaken, behandelingen en incontinentiematerialen

Bedplassen associëren de meeste mensen met kinderen, maar ook bij volwassenen komt het veel vaker voor dan wordt gedacht. Wie als volwassene met bedplassen te maken krijgt, heeft meestal veel last van schaamte. Bedplassen kan incidenteel plaatsvinden, maar ook op regelmatige basis. De hoeveelheid urineverlies varieert van enkele druppels tot de gehele blaasinhoud. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen. Door op de juiste manier met het probleem om te gaan, kunt u de impact ervan op uw dagelijks leven een heel stuk inperken. Incontinentiemateriaal is vaak het eerste dat men gaat gebruiken om weinig tot geen last te hebben van het urineverlies.

Mogelijke oorzaken van bedplassen op volwassen leeftijd

Eén specifieke oorzaak van bedplassen kan niet worden aangewezen. Er kan sprake zijn van een lichamelijke afwijking zoals een te kleine blaas, maar net zo vaak kan ook erfelijkheid een beslissende rol spelen. Ook kan het probleem in de nieren gelegen zijn. Andere mensen kunnen maar lastig wakker worden, waardoor de signalen die door de volle blaas naar de hersenen worden gestuurd, niet worden opgemerkt. Gedegen onderzoek zal de oorzaak of wellicht combinatie van oorzaken kunnen aanwijzen.

Stapt u naar uw huisarts

Daarom is het ook zo belangrijk om naar uw huisarts te stappen wanneer u last heeft van bedplassen, wat in wetenschappelijke termen ook wel enuresis nocturna wordt genoemd. Uw huisarts zal u diverse vragen stellen over uw situatie. De kans is groot dat u naar een specialist zult worden doorgestuurd. Voor eventueel pijnlijke onderzoeken hoeft u niet te vrezen. Daar is bij het in kaart brengen van enuresis nocturna absoluut geen sprake van.

Incontinentiematerialen om de gevolgen van bedplassen te ondervangen

Heeft u als volwassene last van bedplassen, dan zijn er drie soorten incontinentiemateriaal die de gevolgen daarvan kunnen opvangen. De eerste optie is een slip, die ietwat wegheeft van een luier zoals baby’s die dragen. Vanwege de negatieve bijsmaak die de benaming ‘luier’ oplevert, is echter voor ‘slip’ gekozen. Uw tweede optie is een incontinentiebroekje, ook wel pants genoemd. Ten derde is er de inlegger. Dit is een strook absorberend materiaal dat u in uw eigen ondergoed of een speciaal, elastisch broekje plakt.

Welk type incontinentiemateriaal past het beste bij u?

Welk type incontinentiemateriaal u gaat gebruiken, hangt grotendeels van uw persoonlijke voorkeur af. Het is goed om te weten dat slips en inleggers een hogere opnamecapaciteit dan de pants hebben. Een slip kunt u het stevigst vastzetten, wat dit middel voor nachtplassen uiterst geschikt maakt. Ook voor de inlegger is iets te zeggen: deze kunt u ’s nachts makkelijk vervangen door hem uit uw ondergoed te verwijderen en daar weer een nieuwe in te plakken.

De eventuele noodzaak van een matrasbeschermer

Ondanks het dragen van incontinentiemateriaal is het niet altijd te voorkomen dat uw beddengoed ook te lijden heeft onder het bedplassen. Om dit voor te zijn, is een matrasbeschermer een goede oplossing. Vooral de waterdichte jersey en badstof varianten zijn erg gemakkelijk in gebruik en nemen bovendien in een wasmachine niet al te veel ruimte in. Is er sprake van erg veel vochtverlies, dan wilt u misschien liever een molton matrasbeschermer aanschaffen. Deze beschermt nog beter tegen vocht en daarmee ook tegen eventuele schimmels en bacteriën in uw matras.

De mogelijkheden om bedplassen te behandelen

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: de plaswekker. Dit is de bekendste oplossing tegen bedplassen. Deze wekker bestaat uit een sensor die registreert of ongewenste urine uw lichaam verlaat. Zo ja, dan zorgt hij direct voor een sterk alarm, waar u meteen wakker van zult worden en naar het toilet kunt gaan. Langzaam maar zeker wordt u er zo op getraind wakker te worden wanneer uw blaas vol is geraakt. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat u ’s nachts minder vaak hoeft te plassen. Dit is voor artsen echter niet de eerste keuze.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn