3D printing

Llowlab - 3d printingAfgelopen eeuwen hebben zich veel ontwikkelingen voorgedaan die de industrie en de wereld om ons heen hebben veranderd. Vroeger werd alles met de hand gemaakt. Alle producten werden stuk voor stuk gemaakt met de hand. Dit kostte enorm veel tijd. Op een gegeven moment werden er machines geïntroduceerd waarmee alles zeer veel sneller gemaakt kon worden. Dit is een voorbeeld van zo’n revolutie. Later werd zelfs de lopende band geïntroduceerd waarmee massaproductie mogelijk gemaakt werd. Ook dit heeft een grote impact gehad op de hele wereld. Zo worden vele producten stukken goedkoper omdat er veel exemplaren in korte tijd gemaakt konden worden. Jaren later werd het internet ontwikkeld. De impact hiervan is voor iedereen duidelijk: er is geen hedendaagse maatschappij mogelijk zonder het internet. Een van de laatste ontwikkelingen is het zogenaamde 3D printing. Met 3D printing lijkt op gewoon printen zoals iedereen dagelijks doet. Echter, zoals de naam doet vermoeden, nu in 3 dimensies. Hiermee is het mogelijk om niet alleen een vel papier te bedrukken, maar daadwerkelijk een product te creëren. Ondanks dat deze technologie in nog relatief in de kinderschoenen staat, spreekt men van een nieuwe technologische revolutie.

3D printing: hoe werkt het precies?

Hoe werkt 3D printing precies? Allereerst moet er een ontwerp gemaakt worden van een product. Denk bijvoorbeeld aan een schaakstuk of aan een hoesje voor een mobiele telefoon. Dit ontwerp kan je uiteraard zelf maken, maar dit vereist enige kunde van ontwerpen. Het is mogelijk om een product of ontwerp te downloaden van het internet. Er zijn inmiddels aardig wat site waarop het mogelijk is om ontwerpen voor 3D printing te downloaden. Je vult dat bijvoorbeeld het merk van je telefoon in en zoekt een bijpassend ontwerp voor een hoesje. Vervolgens communiceert de computer het ontwerp door naar de controller. Dit is een plaatje dat eigenlijk de gehele printer bestuurd. Het zorgt ervoor dat de printer precies op de juist plek print om ervoor te zorgen dat het product er goed uit komt te zien. De controller stuurt een motortje aan de het printgedeelte precies naar de juiste plaats manoeuvreert. Je zult begrijpen dat dit zeer accuraat moet zijn. Vervolgens wordt uit de zogenaamde extruder materiaal gescheiden waaruit het product zal bestaan. Vaak is dit een soort poeder waarmee het product laag voor laag wordt opgebouwd. Het stolt snel waardoor het poeder in de juiste vorm zal blijven zitten. Dit is heel eenvoudig beschreven hoe 3D printing werkt. De technologie van 3D printing is nog in volle ontwikkeling. Er kan nog zeer veel verbeterd worden op het gebied van kosten, snelheid, nauwkeurigheid, materiaal, etc. Toch zijn er al particulieren die een printer in huis hebben gehaald om zo 3D printing toe te kunnen passen bij huis, tuin en keukenklussen. Denk bijvoorbeeld aan een missend schroefje of aan een missend schaakstuk. Met een dergelijke 3D printer is het eenvoudig om dit te printen. Zodoende hoef je de deur niet meer uit voor kleine taakjes. Toch geen zin om een eigen printer aan te schaffen? Er bestaan zelfs al winkels waar je tegen betaling gebruik mag maken van een printer. Je levert dan je eigen ontwerp aan of je download er een van internet. Vervolgens laat je het product printen in deze winkel. Een andere manier om goedkoop met 3D printing te beginnen is het bouwen van je eigen printer. In dat geval koop je losse onderdelen en zet je zelf de printer in elkaar. Uiteraard is eigen verstand hiervan handig, maar met de juiste instructies kan iedereen een dergelijke printer bouwen.

3D printing iets voor u?

Bent u geïnteresseerd in 3D printing? Bent u ook gefascineerd door deze nieuwe technologie waarmee uit met slechts een apparaat, een ontwerp en wat poeder een geheel object tevoorschijn kan toveren? Denkt u veel gebruik te maken van een printer omdat u het gevoel heeft vaak kleine objecten aan te schaffen? Dan is 3D printing echt iets voor u. Op onze website www.llowlab.nl is zeer veel informatie te vinden over 3D printing. De geschiedenis van deze technologie is in geuren en kleuren te lezen. Hiermee krijgt u een beeld van hoe 3D printing is ontstaan en waar de ontwikkelingen hopelijk heen zullen gaan. Daarnaast is er helder en uitgebreid beschreven wat de voordelen en nadelen van 3D printing zijn. Omdat de technologie nog relatief jong is zijn er nog dingen die verder ontwikkeld dienen te worden voordat de technologie feilloos werkt. Op de website staan ook verschillende soorten printers gevonden. De ene printer werkt een stuk sneller en nauwkeuriger dan een ander, maar daar betaal je dan ook voor. Door de uitgebreide beschrijvingen op de site is goed te bepalen wat voor een printer eventueel geschikt is voor uw wensen en budget. Ook erg interessant is de blog die bijgehouden wordt op de website. Hierin zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3D printing te lezen. Er gebeurt enorm veel op dit gebied. Vrijwel dagelijks worden er nieuwe projecten gestart of afgerond en is er iets belangrijks te melden. Om dit in een oogopslag te bekijken is deze blog ideaal. Hebt u vragen of opmerkingen? Ga dan naar het kopje contact en vul uw gegevens in. De gegevens hebben wij nodig om met u in contact te komen. Uiteraard wordt er zeer discreet met deze gegevens omgegaan. U kunt dit formulier invullen met uw vraag en zult deskundig antwoord ontvangen van onze medewerkers.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn